lauantai 4. tammikuuta 2014

Valoa kansalle!

Joulun kiireet ja sukulointimatkat ovat takana päin ja meillä on pari päivää aikaa nauttia stadista koko perheen voimin ennen seuraavaa reissua. Lumeton kaupunki kylpee juuri nyt valossa kun kuudetta kertaa järjestettävä Lux Helsinki tuo valoteokset pimeiden iltojen piristeeksi. Mekin lähdimme heti ekana iltana katsomaan mitä tapahtuma tällä kertaa tarjoaa ja innostuuko pikku kundi värikkäistä valoista yhtä kovin kuin vanhempansa.


Aloitimme valomatkamme Senaatintorilta jossa Tuomiokirkon portaille rakennettu valtava sydänteos 'Corazón' lumoaa väreillään ja sydänäänin tehostetulla musiikillaan. Ajattelin, että kundihan varmasti innostuu kun näkee upeita värejä ja kuulee mahasta tuttua kuminaa ympärillään. No ei, ihan viileänähän tuo istui rattaissa ja varmaan aatteli että taas noi vie mua johonki tommoseen taideshittiin.

Senaatintorilta matka jatkui Uudelle ylioppilastalolle, joka on tapahtumapaikkana ensi kertaa. Hauska flipperiteos sai katsojat hymähtelemään ja paikalla olisi myös päässy kokeilemaan oikeaa flipperipeliä. Valoflipperi taisi jo vähän kundiakin kiinnostaa ainakin rattaista kuuluvan höpöttelyn perusteella.


Koko valoteosreitin kiertämiseen kannattaa varata aikaa niin että ehtii välillä pysähtyä lämmittelemään kahvilaan tai makkarakojulle joita löytyi kaikkien valoteosten läheisyydestä. Esimerkiksi Hakasalmen huvilan, jonka valoteos olikin oma suosikkini, viereinen piskuinen Huvilan kahvila sekä Kansallismuseon kahvila olivat auki tapahtumakävijöitä varten. Myös Hakasalmen huvilan suurta suosiota saavuttanut Rasvaletti -näyttely on auki klo 22 asti Luxin aikaan ja Kolmen sepän aukion sekä Kaivopihan Joulumaailman myyntikojuista useat olivat avoinna lauantai-illan piristykseksi. Mukavaa! Toki reitin voi vetäistä urheilusuorituksena pikapikaa iltalenkilläkin.


Kansallismuseon kaksi valoteosta on sijoitettu sellaisille sisäpihoille, joille normaalisti ei ole yleisöllä pääsyä. Teokset saavat upeat puitteet museon linnamaisesta arkkitehtuurista sekä valojen ja varjojen leikistä seinillä ja porttikongeissa.


Lux oli saanut ilahduttavasti ihmisiä liikkeelle tihkusateesta huolimatta, eikä suinkaan kaikki olleet edes venäläisiä matkailijoita. Myös lapsiperheitä oli paljon. Isommat lapset selvästi innostuivat etenkin Töölönlahden lyhtypuiston erilaisista lyhdyistä, joita löytyikin työhaalareista ja meduusoista valaistuun vauvaan joka tuossa alla olevassa kuvassakin juuri ja juuri keskellä pilkistää. Henkilökohtaisesti mua kyllä vähän inhotti juuri tuo lyhty, mielestäni se oli jopa brutaali... Mutta sitähän taide tekee, nostattaa tunteita.


Ottamani muutama kuva (joo, tässä tosiaan on vasta muutama niistä...) toivottovasti välittää pienen palan valotunnelmasta teille, mutta paikanpäällä pääsee nauttimaan myös teosten äänimaailmasta. Ylös ja ulos siis. Sori muuten kuvien kehno laatu; linssin nuhraava huurukosteus ja tihkusade, palelevat näpit sekä vauva ei ole paras valokuvausyhdistelmä...

Lux Helsinki jatkuu 8.1. saakka. Päivittäin teoksia pääsee kiertämään myös opastetulla kierroksella mutta yhtä hyvin reitin voi kulkea omaan tahtiin. Me kiersimme parissa tunnissa kaikki teokset (kaikkia en maininnut tässä jutussa) ja pysähdyimme vain välillä vaipanvaihtoon. Lionsien myymät makkarat kyllä houkutteli kovasti, makkarakojut kun tuovat mieleen lapsuuden ja "kolme makkaraa kympillä". Jos teillä näin pyhinä aikaa riittää niin kannattaa myös poiketa Kaapelitehtaalle katsomaan tapahtumaan liittyvä valotaiteen näyttely Lux IN. Muutama kuva jonka näin näyttelyssä olevista teoksista lupaa hyvää. Me emme sinne taida ehtiä joten kertokaa ihmeessä millaista siellä oli jos sinne eksytte!

Seuraavan kerran bloggaankin sitten Belgiasta jonne suuntaamme moikkaamaan pikku kundin kaksoisolentoja Manneken Pisia sekä Tinttiä. Siispä à bientôt!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti