tiistai 5. maaliskuuta 2013

Poikkea reitiltä!

Automatkailevien perheiden tarpeita palvellaan ripeästi ja kokonaisvaltaisesti isojen teiden varsilla sijaitsevissa liikennemyymälöissä. Monet meistä kuitenkin kaipaavat taukopaikaksi jotain valtavirrasta poikkeavaa ja persoonallisempaa. Usein ajoreitiltä hieman poikkeamalla löytääkin ihania kahviloita ja nähtävyyskohteita, jotka saavat koko perheen hyvälle mielelle. Pienenä miinuksena näissä persoonallisissa taukopaikoissa on toki matka-ajan pidentyminen kun ei malta lähteä jatkamaan, mutta silloin kannattaa muistaa että matkustamisessa tärkeintä ei aina ole perilläolo... Ja pikku-ihmisetkin jaksaa istua autossa paremmin kun matkan varrella on päässyt seikkailun makuun. Vauvanhoitotilat eivät useinkaan näissä pienissä paikoissa ole kaksiset mutta nykyajan kätevä emäntähän imettää ja vaihtaa vaipat millaisissa oloissa tahansa!

Odottavien herkkusuiden taivas löytyy nelostien tuntumasta Joutsasta. Karoliinan kahvimyllyssä myydään suussasulavia leivoksia ja kakkuja söpössä puutalomiljöössä kahvimyllyjen keskellä. Konditorian kakkuopit on haettu Saksasta ja annospalojen koko pökerryttää! Vanhanaikaiset kahvipannut sekä pihamaan maitotonkat ja -kärryt ihmetyttävät pikkureissaajaa joten samalla pysähdyksellä voi hoitaa pienen historiapläjäyksen entisaikojen kotitaloustöistä.

Kanikonttorin päiväunet
Turun motarilta kannattaa poiketa Nummi-Pusulan kohdalla vanhalle ykköstielle Kasvihuoneilmiöön joka on omien sanojensa mukaan niin sisustus- ja elämystavaratalo, kulttuuri-kahvila, ravintola kuin taidegalleria. Itseäni tässä Helsinki-Turku -välillä lähes tarkalleen puolimatkassa sijaitsevassa taukopaikassa viehättää kuitenkin eniten nallemeri johon aikuinenkin voi pulahtaa rentoutumaan, toisin kuin pallomereen, ilman alibia eli lasta... Perheen pienimpiä ilostuttaa lisäksi kanikonttorin asukkaat. Ravintolassa tarjotaan kotiruokalounasta päivittäin ja kahvihampaan kolotukseen löytyy apua kakkuvitriinistä. Ruokailu tapahtuu "kasvihuoneen" puolella ja niille joille paikanvalinta kahvilassa on yleensä haastavaa voin luvata että tässä paikassa se vasta ongelmaksi muodostuu...


Valinnanvaikeus iski niin kahvileivän
kuin istumapaikan kanssa...
Tähän nallemereen saa aikuinenkin pulahtaa oikein luvan kanssa 


Keski-Suomessa reissaavan perheen miesväki arvostaa Vehoniemen automuseota Kangasalalla. Ilmaisessa museossa on näytillä vanhoja autoja ja muita moottorilla varustettuja kulkupelejä. Näyttelyä uudistetaan jatkuvasti joten joka vierailulla näkee taatusti jotain uutta. Museon yhteydessä on myös lelukauppa josta löytyy leikkiautoja ja pienoismalleja vauvasta vaarille. Museon kahvio myy 1920-luvun reseptin mukaan valmistettuja, supersuosittuja lusikkamunkkeja jotka ovat maultaan herkullisia ja muodoltaan mitä vain hahmoja syöjän mielikuvitus niistä keksii. Kahviosta voi myös ostaa kakkuja vierasvaraksi ja tuliaisiksi. Vehoniemenharjun komeat maisemat (kuvassa alla) kruunaavat kahvihetken kahvion terassilla ja alueella on myös pari geokätköä, jotka asiasta innostuneet voivat käydä noutamassa jalottelun ohessa.



iPhonelle ja Androidille on myös olemassa kiva mobiiliapplikaatio "Vaihtoehto ABC:lle" joka listaa tunnelmallisia taukopaikkoja käyttäjän sijainnin perusteella ja johon käyttäjät voivat itse lisätä suosikkimestojaan. Noksusovellusta odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti