sunnuntai 10. elokuuta 2014

Yö majakkasaarella


Mitäpä olisi kesäloma ilman ulkomaanmatkaa...? No täydellinen! Yön yli -reissulla Kylmäpihlajan majakkasaarelle pääsi kyllä niin lähelle Kreikan saariston tunnelmaa että lähes unohti olevansa kotimaan kamaralla, Rauman ulkosaaristossa.

Olin haaveillut yöstä Kylmäpihlajassa jo muutaman vuoden. Itse asiassa haaveissani matkustimme saarelle miehen kanssa hääpäivää viettämään syysmyrskyjen aikaan ankaran tuulen tuivertaessa ja meren möyrytessä. Vähän kuin Myrskyluodon Maija -meiningeissä. Todellisuudessa vietimme saarella kesän siihen asti lämpimimpää päivää peilityynen meren sylissä taaperon kera. Eikä saarelle paljon asiaa syksyllä olekaan, majakkahotelli kun on avoinna yksittäisille asiakkaille vain kesä-elokuussa.


Kylmäpihlajan saarelle pääsee saaristoveneellä Poroholman leirintäalueelta (tosi miellyttävän oloinen leirintäalue muuten). Rauman Saaristokuljetus kuskaa vierailijoita Kylmäpihlajaan kaksi-kolme kertaa päivässä. Varasimme liput etukäteen, mikä näytti olevan sangen fiksua sillä paatti oli täynnä mennen tullen. Auto jäi (maksuttomaan) parkkiin leirintäalueelle. Rattaita emme raahanneet saareen, pakaaseja senkin edestä. Näytti saarelle joku perhe rattaatkin tuoneen, mutta saari on niin pieni että sen kävelisi päästä päähän muutamissa minuuteissa. Meillä oli kantorinkka mukana, ja se osoittautuikin tarpeelliseksi laivalla kun kundi istui rinkassa kannella eikä tarvinnut pelätä milloin se molskahtaa sylistä mereen.

Yövyimme edullisimmassa huoneessa ja kitsastelimme vielä jättämällä lastensängyn varaamatta. Huone oli kuitenkin mukavankokoinen ja pienen uudelleenjärjestelyn myötä saimme kahdesta erillisestä sängystä ja pienestä sohvasta rakennettua (lähes) tarpeeksi suuren nukkumapaikan koko kolmihenkiselle perheellemme.Majakassa ei ole ainuttakaan huonetta jossa olisi vessa tai suihku, vaan ne sijaitsevat käytävällä muutamissa kerroksissa. Kertaakaan emme kuitenkaan joutuneet liiemmin jonottamaan vessaan tai suihkuun.Perheen miehet kävivät myös miestenvuorolla löylyttelemässä.


Majakassa on piskuinen ravintola joka panostaa lähi- ja luomuruokaan. Erinomaista toast skagenia saaristolaisleivällä ja päivän kalana siikaa, nam! Ja tietysti burgeri isälle. Majakka on kokonaisuudessaan anniskelualuetta, myös huoneet, joten illalliselle tilatun viinipullon saattoi ottaa mukaansa terassille ja huoneeseen. Ravintolasta ei löytynyt viinicooleria valkkarille, mutta eipä pullon tuhoamisessa lopen kauan mennyt sen jälkeen kun kundi oli saatu tainnutettua sänkyyn.


Hintsusti harmitti että oltiin pihistelty vauvansängystä; tokan kerroksen huoneesta olisi nimittäin ollut täydellinen kuuloyhteys alakerran terassille jossa olisi ollut leppoisaa juoda viiniä ja katsella auringonlaskua. Laidattomaan sänkyyn en uskaltanut poikaa päineen jättää. Mutta toki nokkelina keksimme raahata sohvan (joka ei silloin vielä ollut majoituskäytössä) ikkunan eteen ja ikkuna sepposen selälleen niin johan kelpasi tuijotella merelle. Poika totta kai nukkui pihaustakaan päästämättä ja yhtään pyöriskelemättä. Vähän myös kateellisena katsoimme sitä pariskuntaa jonka lapset nukkuivat ylemmissä kerroksissa vanhempien nautiskellessa viinistä ja maisemasta alakerran terassilla itkuhälyttimellä varustautuneina...


Aamiaisen jälkeen meillä oli mukavasti aikaa kiivetä majakan huipulle ja käyskennellä kallioilla. Saarella on jättiläismäisellä terassilla varustettu pieni rantakahvila, vierasvenesatama ja kappeli, johon pääsee kurkistamaan opastetulla kierroksella joita saaren oppaat järjestävät ilmaiseksi aina saaristoveneen saapuessa.

Saarella kasvaa tyrniä, jota sisältää myös majakan oma suklaa. Parasta mitä tyrnistä voi saada! Herkuttelimme myös ahomansikoilla, joita kasvoi saarella siellä täällä. Aamupuuroa ja marjaherkkuja lukuunottamatta meillä oli pikku-kundille omat purkkiruoat mukana ja 2 desin hyla-maitotetroja. Vessan ja suihkujen hanavesi on juomakelpoista ja vettä meillä kuluikin litroittain niillä keleillä.


Vajaan 24 saarella viettämämme tunnin aikana emme tehneet mitään mainittavaa, paitsi tuijottelimme merta tunteja ja söimme erinomaisen hyvin. Silti tuntui että paluu mantereelle tuli liian pian. Täydellinen irtiotto loma-arjesta siis!


1 kommentti: