tiistai 24. maaliskuuta 2015

New York parilla kympillä

No niin, tuhlasit ison osan New Yorkin matkakassasi shoppailemalla. Mitenkä sitten koet kaupungin kun lompakosta löytyy enää yksi Andrew Jackson ja luottokortti on jo kuivumassa? Minäpä kerron.


Times Square ja Broadway (se tie, tsekkaa tästä tekstistä  kuva) lienevät niitä pakollisimpia tsekattavia New Yorkin lomalla. Ja ne pääsee kokemaan ilmaiseksi. Tosin varsinainen kokeminen jää melko passiivikseksi, me taisimme pääasiassa suu auki töllöttää sitä huumaavaa visuaalista ilotulitusta joka verkkokalvolle läsähti digitaalisten mainosnäyttöjen ja teatterikylttien värivalojen viidakossa. Ainakin itselleni tuli vähän hysteerinen olo Times Squarella ja me sentään kävimme siellä päivänvalossa. En tiedä mitä olisi tapahtunut jos olisin mennyt sinne illalla... Broadway oli paljon hillitympi ja inhimillisempi perinteisine, digitalisoimattomine teatterimainoksineen.


Kaikki tietävät Central Parkin, Manhattanin vihreät keuhkot. Löysimme puiston eteläpäästä mukavan leikkipuiston keinuineen ja pääsimme myös seuraamaan paikallisten alakoululaisten liikuntatuntia. Amerikkalaista jalkapalloahan siellä treenattiin.


Kävimme Central Parkissa myös sen jälkeen kun kymmensenttinen lumikerros oli peittänyt koko kaupungin ja voi sitä riemua, mikä ihmiset valtasi lumessa temmeltäessään. Jo puiston laidalla kävellessä saattoi aistia aivan uudet vibat joita luminen puisto tarjosi. Vähän kuin lapsena ensi lumi mutta ehkä potenssiin viisi.

Central Parkista löytyy eläintarhakin. Mutta niin löytyy myös Brooklynista, ja pääsyliput ovat puolet edullisempia. Prospect Park Zoo on pienehkö (mutta parivuotiaalle kundillemme erittäin sopivan kokoinen) eläintarha jonka vetonaulana ovat isopandaan verrattuna hämmentävän erinäköinen pikkupanda ja merileijonat. Voi miten vekkuleita!Onkohan kukaan matkailija koskaan käynyt New Yorkissa niin ettei olisi ensi visiitillään nähnyt Vapauden patsasta, ainakin vilaukselta? Tämän klassikon pääsisi kokemaan parilla kymmenellä dollarilla (ja alle 4-vuotiaat ilmaiseksi), mutta monet matkailijat valitsevat patsaan tarkastelun etäämpää ilmaisella Staten Island -lautalla.


Lauttamatka Battery Parkista Staten Islandille kestää vajaa puoli tuntia ja sen aikana ehtii hyvin ihailla ja valokuvata sekä Manhattanin siluettia että Vapauden patsasta (hyvällä objektiivilla saanee jopa parempia kuvia kuin jos menisi lähemmäs patsasta Liberty Islandille suuntaavilla risteilyillä).


Iso osa lauttamatkustajista palasi takaisin Manhattanille ensimmäisellä mahdollisella lautalla, mutta me päätimme tutustua saareen vähän paremmin. Bongasimme hullunkurisen parturiliikkeen ja hiustenleikkuun hinnalla saimme paitsi hyviä vinkkejä Staten Islandin kokemiseen myös ajankohtaiskatsauksen New Yorkin ja Amerikan nykytilaan ja politiikkaan.


Staten Islandin lastenmuseo sijaitsee puolen tunnin kävelymatkan, tai viiden minuutin bussimatkan, päässä lauttaterminaalista ja on ehdottomasti visiitin arvoinen. Kuuden dollarin pääsyhinnalla pääsimme ajelemaan paloautolla (piipaa-autolla)...


Keilaamaan, tutustumaan maailmaan löytöretkeilijän, viidakkoseikkailijan ja sukeltajan silmin, lumikenkäkävelylle ja huskyajelulle sekä rakentamaan talon perustuksia leikkikaivurilla... 


Ja ihmettelemään ällöjä eläviä(-kin) ötököitä, toukkia, hämähäkkejä ja käärmeitä pahimmillaan silmästä silmään (ei kuvassa :).


Eivätpä tienneet Staten Islandin lauttamatkustajat mitä menettivät kun kääntyivät paluulautalle Manhattanille saman tien astumatta jalallaan ulos terminaalista. Näköalapaikka rannassa, tämä maisema, ja vain meidän perhe sitä ihailemassa!Brooklyn Bridge, se täytyi kulkea päästä päähän, Brooklynista ja Manhattanille. Kuvat varmaan kertovat miksi. Sillalle pääsee ilmaiseksi, ja siellä paikalliset pyöräilijät ja lenkkeilijät väistelevät turistilaumoja (kuten me) jotka tämän tästä pysähtelevät kuvaamaan maisemia ja itseään Manhattanin siluettia vasten.9/11 Memorial on yksi New Yorkin uusimpia nähtävyyksiä. Me tyydyimme kurkkimaan Ground Zeron eli WTC-kaksoistornien paikalle rakennettuun vesiputoukseen emmekä menneet sisään itse museoon.


Jos osa klassikkonähtävyyksistä ei välttämättä aiheuttanut ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja ihastuneita huokauksia, ylitti High Line sitten kaikki odotuksemme. Tämä hylätylle junaradalle tehty puisto kiemurtelee autoteiden yllä aivan asuinrakennusten nurkilla. Huikeaa!Jos High Line oli elämys talvella, niin miten upea se mahtaa olla kaikessa vihreydessään ja kukkaloistossaan alkukesästä... Meatpacking Districtiltä alkavalle High Linelle suunnatessa kannattaa pistäytyä hakemassa retkieväät viereiseltä Chelsea Marketilta. Tosin ruokakojujen, kuppiloiden ja putiikkien valtaamasta entisestä teurastamo- ja leipomorakennuksesta ei hetkessä selviä ulos, jos yhtään diggaa hyvää ruokaa ja designtuotteita.


Nämä käyntikohteet tsekkaamalla olet köyhtynyt yhteensä 14 dollaria (yhden aikuisen pääsymaksut, kun julkisen liikenteen lippuja ei lasketa, eikä sitä verratonta parturikäyntiä, tai Chelsea Marketin herkkuja...). Melko edullista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti