tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kivimiesten kyydissä


Nyt on pojalla kolme junamatkaa takana! Ensimmäisen kerran seikkailimme mummulaan Seinäjoelta. Matka taittui Pendolinolla letkeästi vaikka äitiä etukäteen vähän jännitti että miten siellä junassa toimitaan. Olen kyllä junaillut mm. Ruotsissa, Espanjassa ja Kiinassa, Suomen sadoista junamatkoista nyt puhumattakaan, mutta yhtäkkiä olikin pasmat sekaisin ja perhosia vatsassa.

Vauvat matkustavat VR:llä ilmaiseksi vanhemman sylissä eikä vauvanvaunuistakaan tarvitse maksaa erikseen. Verkkokaupasta sain kätevästi varattua paikan junavaunuun jossa oli lastenvaunupaikat. Seinäjoelta junaan noustessamme ihmettelin kyllä hieman, että tämä ns. esteetön vaunu ei ollut matalalattiavaunu vaan sisään piti kiivetä pari porrasta. Onneksi iskä oli mukana auttamassa meitä junaan kaikkine kimpsuinemme ja kampsuinemme ja junasta jäädessämme tuli konnari avuksi. Rattaiden kanssa muuten rinkka on ihan ykkösvalinta varsinkin jos lähtee pitemmälle matkalle tai hamstraa helleaikaankin ihan vaan kaiken varalta vauvalle villatumppua ja nuttua mukaan...

Vaunussa oli meidän lisäksi vain yhdet rattaat ja lastenvaunuille varattuja paikkoja pari kolme. Ihan rattaiden viereen en saanut istumapaikkaa, mutta hyvin ne näkyi paikalleni. Tietysti kuikuilin niitä aluksi koko ajan pojan vedellessä päikkäreiltä mutta alkaessani lukemaan jännitys helpotti niin totaalisesti että pojan sitten herätessä en hetkeen älynnyt että mun lapsihan se siellä äkisee isoon ääneen.

Tilava vessa hoitopöytineen oli käytävällä ihan vaunuparkin vieressä ja isompia lapsosia varten vessassa oli myös purkkiruoanlämmitin. Osassa vessoissa lavuaari saattaa muuten olla tosi pieni ja hanaveden lämpötila (jos vettä siis tulee...) vähän mitä milloinkin joten ehdottomasti kosteuspyyhkeitä mukaan pyllyn puhdistusta varten! Muutoin tämä vessa oli tosi toimiva ja siisti, ei ollut kukaan käynyt edes kuseksimassa pytyn reunalle tai sen yli.

Paria viikkoa myöhemmin matkustimme Turkuun ja takaisin, tällä kertaa InterCity2:lla, jonka vaunut olivat matalalattiavaunuja. Kesälomakauden alkamisen huomasi jo rattaiden määrästä: menomatkalla laskin vaunussa kahdeksat lastenrattaat! Lastenvaunupaikkoja taisi olla pari ja lisäksi käytävällä kaksi säilytyslokerikkoa kasaan laitetuille vaunuille, joten pyörätuoleillekin varatut paikat täyttyivät nyt rattaista. Oltiin onneksi pojan kanssa paikalla jo hyvissä ajoin ennen junan lähtöä joten sain valita parhaan "parkkiruudun" istumapaikkaamme nähden.

IC2:ssa vessa oli paljon pienempi kuin Pendolinossa ja harmikseni hoitopöytä vessanpöntön päällä. Siinä sitten piti valita jotta käykö pöntöllä poika sylissä vai jättääkö lapsen käytävälle rattaisiin naama punaisena huutamaan...

En ollut varannut paluumatkaa etukäteen vaan ostin lipun vasta hetki ennen junan lähtöä asemalta. Automaatista en uskaltanut lippua ostaa kun en tiennyt voiko siinä valita paikan haluamastaan vaunusta eikä asemalta tavoittamani konnarikaan osannut sitä varmaksi sanoa. Lipunmyyntitiskin herra onneksi palveli auliisti ja sain meille paikan leikkivaunun yläkerrasta ratasparkin ja vessan sijaitessa samassa vaunussa alakerrassa. Leikkivaunun matkustajista osa oli vähän perjantaifiiliksissä mutta ongelmitta mahtuivat bissenlipittäjät ja remuavat leikki-ikäiset samaan vaunuun.

Seuraava junamatka tehdäänkin EHKÄ Venäjälle. Selviäisköhän siitä reissusta vähemmällä jännittämisellä...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti