tiistai 10. syyskuuta 2013

Sininen meri, punainen laiva: Ylväs Grace


             
Joku tovi sitten seilasimme Tukholmasta Turkuun Viikkarin uudella Grace -aluksella.

Varausta tehdessämme olimme sniiduilleet rahan kanssa emmekä varanneet hyttiä päivämatkalle. Tukholmalaisesta lähiöstä puoli viiden aikaan aamulla herätessä alkoi kuitenkin ajatus päikkäreistä hytissä tuntua himskatin kiehtovalta ajatukselta. Niinpä laivaan päästyämme marssimme suoraan respaan hytin varausta tekemään. Onneksi laiva ei ollut loppuunmyyty vaan saimme valita useamman hyttikategorian väliltä. Päädyimme tietysti halvimpaan ja pienimpään Piccolo-hyttiin. Respan setä kyllä varoitti että hytti on oikeasti pieni mutta silti pienuus tuli yllätyksenä kun sisään astuimme. Piti ihan taputtaa itseään olkapäälle onnistuneesta päätöksestä jättää vaunut autoon ja pärjätä matka kantorepun ja turvakaukalon avulla. Vaunut ei nimittäin olisi mahtuneet hyttiin ja meikäläinen kun on korrelta tällainen amatsoni niin eipä meinannut vessan ovikaan mahtua avautumaan kun törötin alasängyn ja vessan oven välissä. Mutta hei, meitä oli varoitettu eikä meillä tosiaankaan ollut aikomusta viettää ylimääräistä aikaa hytissä päikkäreitä ja kundin syöttämispuuhia lukuun ottamatta. Ja perheelliset älkööt peljästykö; Gracelta löytyy kyllä perheille parikin sopivampaa hyttivaihtoehtoa. On hyttejä joissa on parisängyn lisäksi kerrossängyt sekä hyttejä, jotka yhdistyvät väliovilla jopa 6 hengen perhehyteiksi.

Hytti oli kaikessa pienuudessaankin raikkaannäköinen ja vuodevaatteet laadultaan ihan toista luokkaa kuin mitä risteilyaluksilla on tottunut. Hyttitekstiilit ovatkin ahvenanmaalaisen designyrityksen Korpi & Gordonin käsialaa. Olipa luksusta pujahtaa vällyjen väliin keräämään voimia lounasbuffettia varten...

Gracella on panostettu muutenkin sisustukseen. Seinillä, lattiamatoissa ja katoissa on hauskoja yksityiskohtia ja sloganeita. Ravintoloiden pöydillä on tyylikkäitä lamppuja, tuolit ja sohvat ovat virtaviivaisia ja mukavia istua ja kaiken kruunaa kolmen kerroksen korkuiset ikkunat joista kelpaa ihailla saaristomaisemia.

Maisemia pääsee toki ihailemaan myös kannelta useammassa tasossa. Laivan kymppikannella sijaitsevat kesäterassit joissa voi coolisti siemailla skumppaa Club Voguen loungessa tai reteesti bisseä RockMore-baarin terdellä. Perheellisen taas suuntaavat kannelle 12 josta löytyy leikkipaikka ja muuta kivaa ajanvietettä sekä leikki-ikäisille että teineille ja aurinkotuolit huilaamista varten.Sisältä laivasta löytyy erikseen leikkihuoneet naperoille ja kouluikäisille. Teineille (ja ikuisille lapsille eli miehille) on varattu erillinen pelihuone iänikuisten rahapeliautomaattien lisäksi/sijaan. Loma-aikana myös laivan konferenssitilat oli muutettu lasten leikkitilaksi pomppulinnoineen ja hattarakoneineen.

Laivan ravintolamaailmassa lämmintä ruokaa saa neljästä eri ravintolasta, joista me ehdimme pitkän päivän aikana testata perinteisen buffetin lounaalla sekä vielä illalla burgeritarjonnan Frank'sissa. Lounasbuffet oli hienoinen pettymys yllätyksettömyydessän sillä talvella Vironlaivalla eli Viking XPRS:lla oli tarjolla pitkälti samat ruoat. Ravintola itsessään oli kuitenkin oikein tyylikäs ja runsas jälkkäripöytä haihdutti lämminruokaharmistuksen. Frank'sin bataattiranskiksia muistelen vieläkin vesi kielellä... Toki päivän aikana ehti imeä sisuksiinsa juoman jos toisenkin; äitille holittomia herkkuhedelmäcockteileja pilkkahintaan ja iskälle, no, perus pannukahvia.

Hmm, mitähän shoppailumahiksista osaisi sanoa... Ai niin, Tax-freen vaateosastolla oli myynnissä äitiys- ja imetysvaatteita!

Ehdottomasti suositeltava laiva tämä Grace jos on asiaa Turusta Tukholmaan tai toisin päin. Pääkaupunkiseudun asukeillekin kiva vaihtoehto jos on aikeissa ottaa auto Ruotsin puolelle. Laiva on nimittäin oikeasti mukavaa vaihtelua erilaisuudessaan. No ok, aikataulut ei ole ehkä ihan ihanteelliset mutta itse ajelimme yötä myöten Turusta Pohjanmaalle joten meille myöhäinen satamaantulo oli vain plussaa kun pikku kundi alkoi lähes heti Turun ulkopuolella yöunille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti