torstai 29. elokuuta 2013

Taidekasvatusta vol. 2 - Ateneum

Ateneum. Jylhä rakennus keskellä hektistä ja vähän epämääräistä asemanseutua, jyrkät portaat ja jotain pölysiä maalauksia? Ei vaan sisältä upea, valoisa museo, ihana museokauppa, ystävällinen ja avulias henkilökunta sekä oikeasti hienoja näyttelyitä. Yleissivistystä ja ensi vuonna ehkä muumeja...?

Niille, joita jyrkät portaat pääovilla sekä sisällä museossa on joskus hirvittänyt kerrottakoon että Atski on esteetön kohde jonka saavutettavuudesta löytyy myös kivasti infoa museon nettisivulta. Ensimmäinen haaste on tietysti päästä sisään museoon ja esteetön sisäänkäynti löytyykin rakennuksen takaa Ateneuminkujalta. Liikkumista helpottavat hissi sekä napinpainalluksella aukeavat automaattiovet. Sisällä museossa henkilökunta opastaakin mielellään tiloissa liikkumiseen (myös vaunujen kanssa) ja mitä ilmeisemmin museosta saisi myös lainata kantoreppua. Tilattavissa olisi myös Vauvan kanssa -opastus (skrollaa sivun alalaitaan), saisikohan sitä joskus vauvaryhmän kasaan kierrosta varten...? Anybody??

Vielä ensi maanantaihin asti museossa esitellään Presidentinlinnasta remontin vuoksi lainassa olevaa taidetta, huonekaluja sekä porsliinia näyttelyssä 'Linnan aarteet'. Harvinaislaatuinen tilaisuus nähdä muutoin suurelta yleisöltä piilossa olevat taidekokoelmat ja esineistöä.

Olimme liikkeellä kahden äidin ja kahden vauvan voimin. Tämänhetkisessä näyttelyssä meitä äitejä ilahdutti eniten Santeri Salokiven maalaus 'Puisto Pariisissa' joka kuvasi kahta äitiä vauvoineen puistossa, missäs muualla kuin Pariisissa. Teos puhutteli, olikohan se enne? Että Pariisiin päästäisiin vauvojen kanssa?? Ja astiastokokoelmasta löytyi sosekaruselli; pikkuriikkiset kristallikupit kuuden eri soseen maisteluun ja jokaiselle soseelle oma hopealusikka... Vauvoja taas viihdytti parhaiten upea, iso kultakehyksinen peili, josta takaisin katsoi kaksi kikattelevaa pikku kaveria. Muut näyttelyvieraat eivät ehkä olleet ihan yhtä innoissaan peilaavista vauvoista...

Ateneumin suurissa saleissa oli helppo liikkua kaksienkin rattaiden kanssa ja kun näyttelyssä ei juuri tuolloin ollut hirveä ryysis niin emme olleet edes tientukkona kellekään.

Budjettitietoiset pääsevät tutustumaan museon kokoelmanäyttelyyn ilmaisilloissa 4.9. ja 2.10. Kokoelmanäyttely on siis museon 3. kerroksessa esillä oleva laaja kavalkadi suomalaista taidetta Kultakaudelta aivan viime vuosien taideteoksiin, joukossa mm. äitien sydäntäriipaisevat klassikot Gallen-Kallelan 'Lemminkäisen äiti' sekä Simbergin 'Haavoittunut enkeli'.

Ateneumissa ei saa ottaa kuvia, joten käykää ihmeessä tsekkaamassa museon nettisivulta kuvia teoksista tai ottakaa mielikuvitus sekä lukion taidehistorian opit avuksi, niin tästä postauksesta tulee visuaalisempi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti