lauantai 27. syyskuuta 2014

Paperip***eleen pääkonttorissa


He-hei, viimein saan aikaiseksi kirjoittaa vierailustamme Gustaf -museossa Mäntässä! Kävimme siellä siis jo aikapäivää sitten kesälomalla Gösta -vierailun perään.

Gustaf on G.A. Serlachius Osakeyhtiön upea funktionalistinen päärakennus Mäntän keskustassa. Jo museon ovella meitä oli vastassa mukava opas joka selosti rakennuksen tarjontaa ja vinkkasi miten siellä kannattaa toimia lasten ja rattaiden kanssa.

Aloitimme Gustafiin tutustumisen museon päänäyttelystä 'Paperiperkele'. Audio-opastus dramatisoi näyttelyn kuulokkeiden avulla. Näyttelytila on hämärä joten herkempiä lapsia ei välttämättä kannata sinne viedä vaikka opastuksen jännät ja väliin pelottavatkin äänet kuuluvat onneksi kuulokkeiden kautta. Opastus kertoo pitkiä tarinoita G.A. Serlauchiuksen elämästä ja elämäntyöstä Mäntässä mutta näyttelytilassa liikkumalla pääsee tarinassa hyppelemään kohtauksesta toiseen.

Tutustuimme myös 'Operaatio taidekaupunki' -näyttelyyn joka kertoo kuinka Mäntästä kasvoi taidekaupunki joka haki peräti Euroopan kulttuuripääkaupunki-statusta.

Gustafin parasta antia oli kuitenkin Apteekkarin kauppahuone, jossa pääsi tutustumaan vanhanajan apteekkiin. G.A. Serlachius nääs toimi ennen teollisuuspampuksi ryhtymistään apteekkarina, valokuvaajana ja kauppiaana jonka apteekista löytyi kaikkea lääkkeistä elintarvikkeisiin ja polttopuihin. Vanhan ajan apteekin antia pääsi näyttelyssä haistelemaan, tunnustelemaan ja tunnistamaan. Yksivuotiaamme ei toki niinkään perustanut itse lääkekasvien lääppimisestä tai tunnistamisesta vaan huvitti itseään vetelemällä apteekkarin vetolaatikoita auki, auki, auki... Pikkulapsen taivas - senhän tietävät kaikki vanhemmat! Myös Gustafin valokuvaajan ammattiin pääsi tutustumaan konkreettisesti; kauppahuoneen nurkassa oli iso rekki vanhanajan vaatteita lasten koossa ja ne päällä pääsi poseeraamaan vanhan ajan kameran eteen. Kamera otti ihan oikeita kuvia jotka sai vielä museoreissun päätteeksi mukaansa kassalta ilmatteeksi. Tuossa ylhäällä meidän kundin tyylinäyte.

Pääkonttorin arkkitehtuuri ja rekonsturoidut työhuoneet ovat viehättävä lisä näyttelytarjontaan. Museon aulassa kelpaa juoda pullakahvit ja ihastella Lennart Segerstrålen seinämaalauksia (yläkuvassa) upottavissa nojatuoleissa istuen. Ja museokaupasta löytää täälläkin hauskoja tuliaisia erittäin maltilliseen hintaan.

Vauvanhoitohuone / inva-WC oli varustettu vaipoin ja talkein, joten kylläpä kelpasi kakkavaipat vaihtaa puhtaisiin. Museolla voi myös lainata rattaita jos omat eivät sattuneet mukaan ja pienen vieraan jalat väsyvät.

Niille jotka ovat Mäntässä kesäaikaan vierailulla ajan kanssa voi vielä suositella tutustumista Mäntän kuvataideviikkojen tarjontaan. Pyöräilyintoiset voivat panttia vastaan lainata Serlachius-museoiden Jopoja ja huristella niillä kaupungin kulttuurikohteesta toiseen! Joko sinullekin alkaa valjeta miten Mäntällä oli aikanaan pokkaa hakea Kulttuuripääkaupungin titteliä?


1 kommentti: