sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Lisää fiilistelyä meren takana: Skansenin joulu


Hei, pahoitteluni kaikille teille jotka ette ole jouluihmisiä tai diggaile joulun kaupallisuutta ja joulutapahtumia. Nyt on nimittäin niin että edellisen postauksen lisäksi tämäkin kirjoitus on joulumarkkinoista. Ja pahoittelut teillekin, jotka dissaatte kännykkäkuvia. Kerrottakoon että edellisenä iltapäivänä meidän perheessä käytiin seuraavanlainen lyhyt ja ytimekäs keskustelu:

- Pitää muistaa laittaa kamera yöksi laturiin. Muistuta mua sitte.
- Joo joo.

No, arvaatte että muistettiinko.

Mutta asiaan:
 
Tukholman Skansenilla on vietetty joulumarkkinoita jo yli 110 vuotta ja olenkin jo pitkään halunnut päästä ne kokemaan. Nyt meillä oli mahdollisuus päästä piipahtamaan Tukholmassa juuri joulun alla joten käynti Skansen oli yhtä pakollinen kuin sukulaisten tapaaminen samalla reissulla. Onneksi molemmat olivat mieluisia!

Olimme valmistautuneet väentungokseen mutta silti jonojen pituus Skansenin portilla yllätti. Joka ikinen kassa käytössä ja silti kymmenien metrien jono. Ei tuntunut 140 kruunun pääsymaksu (aikuisilta, lapset 6v. ylöspäin 60 kr, sitä nuoremmat ilmainen) juurikaan karkoittavan kävijöitä. Meilläkin onneksi oli mukana hyvä haltijakummi ilmaislippuineen...Skansenissa on paljon samaa kuin meidän omassa ulkoilmamuseossa Seurasaaressa, mutta Ruotsin versiosta löytyy myös ripaus Suomenlinnaa ja Korkeasaarta lauttamatkoineen ja eläinpuistoineen. Tokikin Skansenin tuotteistus on ihan eritasolla kuin meillä, mutta se onkin maailman vanhin ulkoilmamuseo ja siten ehtinyt jo tovin kehittyä kävijäystävällisyydessään.


Skansenin joulun aikaan kuuluu elävää musiikkia sekä joululahjoja ja käsitöitä myyviä puoteja varsinaisten markkinakojujen lisäksi. Ulkoilmamuseon vanhoissa rakennuksissa olisi ollut näytillä myös perinteisiä ruotsalaisia joulupöytäkattauksia herkkuineen eri puolilta maata mutta jonojen ja lastenvaunujen takia emme käyneet niitä katsomassa. Joulupöydät ovat esillä Skansenilla loppiaiseen asti, joten Tukholmassa välipäivinä vierailevat voivat niitä käydä ihmettelemässä jos joulun jälkeen vielä kykenee ruokaa ajattelemaan!Jouluruoasta puheen ollen tuo yläkuvassa oleva possu oli ainoa eläin jota kävimme Skansenin eläinpuistossa katsomassa. En ehkä tuon jälkeen olisi halunnutkaan nähdä muita eläimiä... Pikku-kundi nukahti nimittäin juuri ennen kuin pääsimme ensimmäisille aitauksille asti. 
 

Kundi kun nukahti rattaisiin juuri ennen välipalaa niin emme testanneet Skansenin ravintola- tai kahvilatarjontaa lainkaan vaan nautimme vain glögit ja sahramipullat ulkoilmassa pienestä herkkukojusta. Samasta kojusta mukaan tarttui myös ruotsalaista sinappia joulupöytään maisteltavaksi. Se olikin meidän ainoa ostos koko joulumarkkinoilta vaikka kaikkea mahdollista joulusukista julmustiin, ruotsalaisten hassuun joulujuomaan, oli tarjolla. Oli kyllin mukava vain katsella käsityöläisten tarjontaa ja nuuhkia ruokakojuista tulevia tuoksuja.

Skansenille pääsee sutjakkaasti Djurgårdin lautalla Slussenin kulmilta. Lautta kuuluu julkisen liikenteen piiriin eli esim. 1 päivän matkailijalippu kelpaa siellä ja kertalipun voi ostaa lippuluukulta lauttaan mennessä.


Rattaiden kanssa oli helppo liikkua koko ulkoilmamuseon alueella ja vessat vaipanvaihtomahdollisuuksineen löytyi vaivatta. Enkunkielisestä FAQ-osiosta löytyy vielä lisävinkkejä lasten kanssa puistossa vieraileville.

Mukava reissu ja hieno käyntikohde, jonne täytyy varmasti lähivuosina päästä vielä uudelleen kesäaikaan ja eläimiä ihastelemaan. Silti rehellisesti voin sanoa että kyllä meillä Stadissa omat, ilmaiset joulutapahtumat pärjäävät erinomaisen hyvin vertailussa joulu-Skansenille.

Näiden tunnelmien myötä ihanaa joulun aikaa kaikille teille lukijoilleni perheineen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti